olli_tenovuoTurun aivovammakeskus (Finnish Brain Injury Research and Development FinBIRD) on korkeatasoisen diagnostiikan, hoidon, tutkimuksen ja koulutuksen kohtaamispaikka. Keskus aloitti VSSHP:n kehityshankkeena, varsinainen toiminta alkaa Tyksin T-sairaalan laajennuksen valmistuessa v. 2013.

Mikään muu sairaus tai vamma ei aiheuta vastaavaa määrää menetettyjä terveitä elinvuosia kuin aivovammat. Jokainen aivovamma on erilainen ja siksi hoidon kehittämisessä tarvitaankin moniammattillista yhteistyötä sekä uudenlaista, yksityiskohtaista potilas- ja vammatietojen hallintaa.

BCB Medical ja aivovammakeskus ovat yhdessä kehittäneet aivovammapotilaan hoitoketjun toiminnanohjausratkaisu BCB NeuroXin.

– BCB NeuroXin avulla laajasta potilasaineistosta saadaan kerättyä talteen riittävän tarkkaa tietoa, jotta voidaan löytää tehokkaimmat hoitokeinot kullekin potilasryhmälle. Samalla nähdään eri menetelmien vaikutus hoitotuloksiin ja voidaan seurata kustannuksia, kertoo neurologian dosentti, projektipäällikkö Olli Tenovuo.

Tavoitteena on kerätä kansallinen ja jatkossa kansainvälinen tietokanta. Tuloksia vertaamalla pyritään löytämään optimaalisia hoitokeinoja.