Suomeen ollaan luomassa kansallista hoidon laadun seurantaa, kun kaikissa sairaanhoitopiireissä otetaan käyttöön yhtenäinen laaturekisterijärjestelmä. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri vahvistaa tulevaisuudessa erityisesti syöpähoidon ja neurokirurgisten toimenpiteiden laadun seurantaa.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on seurannut jo kymmenen vuoden ajan hoidon laatua muun muassa ortopediassa ja kardiologiassa. Uusimmat tautikohtaiset rekisterit on otettu käyttöön rintasyövän, urologian ja neurologian osalta.

– Tulevaisuudessa alamme seurata hoidon laatua muun muassa reuman, tulehduksellisten suolistosairauksien ja erilaisten murtumien ja traumojen osalta. Neurokirurgisten laaturekistereiden käyttöönottoon taas liittyy laadun seurannan lisäksi erityisiä lain velvoittamia rekisteröinti- ja dokumentointitarpeita ja syövän hoidon seuranta on kaiken kaikkiaan tärkeää hoidon vaikuttavuuden ja kehittämisen kannalta, sanoo hallintoylilääkäri Martti Kansanen Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä.

Laatuvertailua luvassa jo ensi vuonna

Käynnissä oleva sote-uudistus siirtää vastuuta hoitopaikan valinnasta potilaille.

– Uskon, että avoimuus hoitotuloksista parantaa sairaanhoidon laatua. Lisäksi se on merkityksellistä potilaan valinnan vapauden lisääntyessä. Haluamme tehdä työmme mahdollisimman hyvin, ja että potilailla ja yhteistyökumppaneilla on luottamus tarjoamiimme palveluihin, Kansanen korostaa.

Kansallisesta laatuvertailusta alkaa tulla totta monella erikoisalalla jo tänä vuonna.  Yliopistolliset sairaalat ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos tulevat perustamaan ohjausryhmän laatuvertailun toteuttamiseksi kansallisella tasolla.

Laaturekisterit kaikkien sairaanhoitopiirien käyttöön

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri valitsi KL-Kuntahankintojen toteuttaman kilpailutuksen perusteella laaturekisterien toimittajaksi BCB Medicalin, joka on toimittanut myös aiemmat laaturekisterit sairaanhoitopiirin käyttöön.

– Olemme innoissamme, että pääsemme käärimään hihat ja täyttämään lääkärien ja sairaanhoitopiirien pitkäaikaisen toiveen saada vertailla hoitotuloksiaan oman alansa valtakunnalliseen tasoon, sanoo BCB Medicalin toimitusjohtaja Petteri Viljanen.

BCB Medical on viime vuosien aikana toimittanut kilpailutusten perusteella jo yli 160 laaturekisteriä eri sairaaloihin.

– Meillä on vankka kokemus laaturekistereistä ja niiden integroimisesta sairaalan muiden järjestelmien kanssa. Rekisterimme ovat käytössä kaikissa Suomen julkisen terveydenhuollon sairaaloissa, korostaa Viljanen.

Lisätietoja:
Petteri Viljanen, toimitusjohtaja
puh. 0207 299 827

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri huolehtii alueensa 248 000 asukkaan erikoissairaanhoidosta ja lähes miljoonan itä- ja keskisuomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. KYS on yksi Suomen viidestä yliopistosairaalasta. KYS on Suomen suurin lääkärikouluttaja ja maamme suurimpia terveydenhuoltoalan opetussairaaloita. www.psshp.fi